============================================================================= Z A L E C E N I A ============================================================================= LECZENIE ZASADNICZE: LECZENIE WSPOMAGAJĄCE: MONITOROWANIE STANU PACJENTA: DALSZA DIAGNOSTYKA: WIZYTA KONTROLNA: REHABILITACJA: DIETA: SZCZEPIENIA: ============================================================================= LECZENIE ZASADNICZE: ============================================================================= LECZENIE WSPOMAGAJĄCE: Suplementacja vitaminą D 4000 - 8000 IU/dobę DOMOWE LECZENIE TLENEM: przepływ tlenu, to: (l/min), absolutnym minimum jest 16 godzin. korzystny efekt zależy od długości stosowania tlenu, Podczas przewlekłej tlenoterapii absolutnie nie wolno palić tytoniu! Palenie podczas stosowania tlenoterapii grozi zapaleniem się wąsów tlenowych i poważnymi poparzeniami. Uważać należy również podczas używania kuchenek gazowych i innych źródeł ognia (nie wolno zbliżać twarzy z założonymi wąsami tlenowymi do ognia). Należy okresowo sprawdzać, czy ustawiony przepływ tlenu jest właściwy. Zasady leczenia tlenem Tlen należy stosować co najmniej 16 godzin na dobę. Należy przyjąć zasadę, że wąsy tlenowe stosujemy „kiedy tylko się da”. Warto je stosować również podczas rozmowy i jedzenia. W badaniach, w których wykazano korzystny wpływ tlenoterapii na długość życia stwierdzono również, że Tlen należy stosować ciągle, pod kontrolą pulsoksymetru. Przepły należy ustawić tak, aby saturacja była w normie. W przypadku utrzymującego się spadku saturacji poniżej normy, mimo stosowania tlenoterapii, wskazany pilny kontakt z lekarzem lub pogotowiem ratunkowym. ============================================================================= MONITOROWANIE STANU PACJENTA: PULSOKSYMETRIA Zalecone jest stałe monitorowanie saturacji za pomocą pulsoksymetru. W przypadku utrzymującego się spadku saturacji poniżej normy wskazany pilny kontakt z lekarzem lub pogotowiem ratunkowym. POGORSZENIE Poinformowano Pacjenta, że w przypadku braku poprawy, nasilenia się lub dołączenia nowych objawów konieczna pilna wizyta u lekarza. POGORSZENIE Poinformowana pacjentkę, jeżeli w ciągu najbliższej doby nie nastąpi poprawa stanu ogólnego musi się skontaktować z lekarzem, w przypadku jakiegokolwiek pogorszenia ma wzywać pogotowie ratunkowe. ============================================================================= DIAGNOSTYKA: ROZSZERZENIE DIAGNOSTYKI z uwagi na wywiad chorobowy, palenie tytoniu oraz charakter dolegliwości wskazana pogłębiona diagnostyka w tym wykonanie rtg klatki piersiowej oraz spirometria. z uwagi na wywiad chorobowy oraz charakter dolegliwości wskazana pogłębiona diagnostyka w tym wykonanie badania WZKAZANE BADANIA LABORATORYJNE: - morfologia - mocz badanie ogólne - glukoza na czczo - cholesterol - transaminazy - mocznik - kreatynina - TSH, fT4 KONSULTACJE SPECJALISTYCZNE: Z uwagi na zgłaszane dolegliwości wskazana jest konsultacja - laryngolog - kardiolog - gastrolog SPIROMETRIA: spirometria po 6 tygodniach od zakończonej infekcji/zaostrzenia. RADIOLOGIA: wskazane wykonanie badań radiologicznych klatki piersiowej. POLISOMNOGRAFIA Charakter dolegliwość oraz wynik badania przedmiotowego wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo obturacyjnego bezdechu sennego - wskazana dalsza diagnostyka w tym kierunku (polisomnografia) ============================================================================= WIZYTA KONTROLNA: Zalecono wizytę kontrolną za miesiąc. ============================================================================= REHABILITACJA: rehabilitacja oddechowe wg. załaczonego schematu. ============================================================================= DIETA: dieta wg. załaczonych zaleceń. w pochp Pacjenci powinni spożywać 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Nie powinno się spożywać zbyt obfitych posiłków (zaleca się spożywanie w mniejszych porcji ale częściej). Również ważne jest unikanie najadania się na noc. Ostatni posiłek powinien być spożywany 2-3 godziny przed pójściem spać. Ważna jest optymalna ilość kalorii aby BMI oscylowało między 18,5 a 24,5. Dieta powinna być lekkostrawna, zbilansowana i urozmaicona, oparta na nieprzetworzonych produktach :powinna zawierać produkty będące bogatym źródłem błonnika (np. grube kasze, makaron razowy, ryż, płatki owsiane) oraz warzywach. Ważne jest zapobieganie niedoborom witamin A, C, E, potasu, cynku, selenu oraz magnezu. UNIKANIE spożywanie produktów, które powodują wzdęcia (np. groch, kapusta, kalafior, bób itp.). UNIKANIE potraw ciężkostrawnych , tłustych, smażonych. UNIKANIE nadmiaru soli w diecie. WAZNE jest nawodnienie organizmu - 2-3 l płynów każdego dnia (najlepiej niegazowaną wodę mineralną lub ziołowe herbaty). UNIKANIE picia napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty czy napojów energetycznych. ------------------------------------------------------------------------------------- Dieta w tej chorobie powinna zawierać więcej tłuszczów niż węglowodanów (w tym słodyczy) i białek. Powinniśmy wybierać tzw. "zdrowe tłuszcze", tzn. tłuszcze zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, dbając o równowagę produktów zawierających kwasy omega-6 i omega-3. " Należy więc spożywać oleje roślinne, ale częściej sięgać po oliwę z oliwek, olej rzepakowy i lniany, a nieco rzadziej używać oleju słonecznikowego i kukurydzianego oraz margaryn. " Jak najczęściej jeść ryby morskie, które powinny stanowić podstawę diety chorego, do posiłków dodawać zielone warzywa (sałatę, szpinak), które ułatwiają przyswajanie kwasów omega-3. " orzechy, migdały, pistacje i inne nasiona. Białka (w ilości 1,5 g na kg wagi należnej) " w postaci chudego mięsa (kurczak, indyk, ryby) " przetworów mlecznych (jogurty, koktajle mleczne i mleczno-owocowe, sery twarogowe i pasty twarogowe). " Chorzy z niskim BMI winni używać mleka pełnotłustego i wysokoprocentowej śmietany, chorzy z nadwagą mleka i serów półtłustych lub chudych. Węglowodany (grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż biały i brązowy) należy spożywać zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym, stosownie do zaplanowanego, prawidłowego BMI. Chory z POChP musi także dbać o REGULARNE WYPRÓŻNIENIA, jego dieta musi więc być bogata w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20-35 gramów. Błonnik zawierają otręby, ryż, pieczywo oraz warzywa i owoce. Chorym z POChP szczególnie poleca się spożywanie takich warzyw jak: papryka (czerwona i zielona), pomidory, buraki, pietruszka, szparagi, szpinak, sałata zielona, drobno starte surówki i niewzdymające owoce. ============================================================================= SZCZEPIENIA: szczepienie najwcześniej po upłynięciu 4 tygodni od końca infekcji. zalecane są następujące szczepienia: przeciw pneumokokom =============================================================================